Kwestie zdrowotne związane z piciem kawy budzą kontrowersje. Pomimo tego, co można wyczytać i usłyszeć, jest wiele dobrych rzeczy do powiedzenia na temat kawy. Jest bogata w przeciwutleniacze, które wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób. Jednak zawiera również kofeinę, stymulant, który może powodować problemy zdrowotne u niektórych osób i zakłócać sen. Czy zatem zrezygnować z jej picia?

Kofeina jest naturalnym stymulantem

Głównym psychoaktywnym składnikiem kawy jest kofeina. Jest to związek, który naturalnie występuje w ponad 60 różnych źródeł roślinnych, w tym ziarnach kawy, liściach herbaty, ziarnach kakaowca i ziarnach coli. Kofeina działa stymulująco, aktywując ośrodkowy układ nerwowy. Może przeciwdziałać zmęczeniu oraz poprawiać koncentrację i skupienie. Poza kawą ludzie często spożywają kofeinę w herbacie, napojach bezalkoholowych – szczególnie napojach energetycznych – i czekoladzie. Jest również składnikiem niektórych leków na receptę i bez recepty, takich jak leki na przeziębienie, alergię i lekach przeciwbólowych.

Korzyści zdrowotne

Oprócz działania stymulującego kofeina może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. W 2019 r. na podstawie licznych badań naukowych stwierdzono, że spożywanie umiarkowanej ilości kofeiny ma działanie ochronne przed rakiem wątroby. W tym samym roku w innym przeglądzie 40 badań wykazano, że picie 2–4 filiżanek kawy każdego dnia wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem śmierci z różnych przyczyn zdrowotnych. Opracowania naukowe sugerują również, że spożycie kofeiny może chronić przed cukrzycą typu 2 , chorobą Parkinsona, chorobami układu krążenia i udarem mózgu .Niektóre badania wiązały spożywanie kofeiny z pozytywnym wpływem na mózg. Kawa jest bogata w wiele składników odżywczych naturalnie występujących w ziarnach kawy.

Źródło witamin

Typowa filiżanka kawy o pojemności  zawiera:

  • witaminę B2 (ryboflawine)
  • witaminę B5 (kwas pantotenowy): 6%
  • witaminę B1 (tiamina): 2%
  • witaminę B3 (niacyna): 2%
  • kwas foliowy: 1%
  • mangan: 3%
  • potas: 3%
  • magnez: 2%
  • fosfor: 1%

To może nie wydają się na pierwszy rzut oka kosmiczne ilości, ale kiedy pomnożymy je przez liczbę filiżanek, które wypijamy dziennie – można uzbierać znaczną część dziennego zapotrzebowania na spożycie tych składników odżywczych.

Należy również wziąć pod uwagę fakt, że ogromna większość konsumentów kofeiny używa tej substancji regularnie, bez widocznej szkody dla zdrowia. Czynniki te prawdopodobnie przyczyniają się do tego, że kofeina jest łagodną substancją, którą każdy może stosować bez ponoszenia jakichkolwiek negatywnych konsekwencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*